Schandelijk!

Kees, 16 jaar, wordt met geweld door 4 agenten ‘s-ochtends om 06.00 uur van zijn bed gelicht. Hij zou hebben gevochten op een hockeyfeest. Het schijnt dat hockeyfeesten tegenwoordig ook al niet meer zonder portier kunnen, omdat daar zoveel gedronken wordt, dat er geen hockeyfeest kan verlopen zonder een gezellige vechtpartij. Kees werd verdacht van vechten, omdat iemand had gehoord dat een blonde jongen iemand een klap zou hebben gegeven en dat had die jongen weer van een andere jongen gehoord. Laat Kees nou blond zijn. Het probleem is wel dat er in Nederland heel veel blonde jongens zijn en het maar zeer de vraag is of er een behoorlijke aanleiding was om Kees om 06.00 ‘s-ochtends van zijn bed te lichten.

Ik heb het gevoel dat de politie geen idee heeft wat zij aanricht in een gezin. Met name de ouders en de andere kinderen schrikken zich volstrekt wezenloos. Als het nu om werkelijk een ernstig strafbaar gaat of een verdenking die zo hard is dat je er niet omheen kan, dan lijkt een dergelijk ingrijpen wel rechtvaardig. Maar Kees zit gewoon op school.

Ik word herhaaldelijk geconfronteerd met ouders die hetzelfde is overkomen en jarenlang bij elk geluid ‘s-nachts schrikken. Het vreemde is dat als iemand wordt veroordeeld voor inbraak, de Rechter steeds zegt dat hij geen idee heeft wat hij de mensen aandoet waar wordt ingebroken en dat die mensen er jaren een trauma van overhouden. Dat is ook zo. Maar onbegrijpelijk is dat de politie op dezelfde wijze optreedt in gevallen waarin dat volstrekt overbodig lijkt.

Als de politie gewoon de ouders hadden gebeld en hadden gezegd: Kees moet naar het bureau komen, dan was Kees gegaan. Zij hadden hem dan kunnen ondervragen en zien wat er aan de hand is.

Echter, dit binnenvallen om 06.00 uur ‘s-ochtends heeft nog een andere reden. De politie mag een verdachte 6 uur ondervragen voordat de advocaat bij hem mag. Daarbij tellen de uren van de nacht niet mee. De uren van de nacht zijn van 21.00 uur ‘s-avonds tot 09.00 uur ‘s-ochtends. Dat betekent dat als je Kees om 06.00 uur ‘s-ochtends ophaalt, je tot 15.00 uur ‘s-middags de tijd hebt tot zijn advocaat komt. Dat is drie uur meer dan wanneer je Kees om 09.00 uur op het bureau laat komen.

Conclusie: daarom wordt Kees om 06.00 uur ‘s-ochtends opgehaald.